Umíme správně natočit pivko?
V létě probíhají oslavy všeho druhu. Svatby, oslavy narozenin, grilování s rodinou a přáteli. Prostě různé letní párty. A v horkém letním počasí se toho vypije! Nápojů nealkoholických i alkoholických. Hlavně oblíbeného piva. To je u nás v Čechách přece tradiční nápoj! Dobré pivko si ráda dopřeje většina Čechů i Češek. Nejlepší je čerstvě načepované! K zakoupeným soudkům lze dnes většinou pronajmout i pípu. Pokud se „zlatý mok“ odvážíme svým hostům natočit sami, chce to trochu znalostí a šikovnosti. Případně se poradit se zkušenými odborníky. Léto se blíží! Je čas zopakovat si, jak na to!
Sklo musí být čisté
Dobře připravené sklenice jsou základem úspěchu. Bez dobře připraveného skla zkrátka dobré pivko nenatočíme. To jistě potvrdí každý dobrý hostinský. Pokud se na sklenicích po natočení piva drží bublinky, nechali jsme na nich pravděpodobně přeci jen trochu prachu. Sklo je potřeba také nachladit.
Pak záleží už „jenom“ na správné technice a zkušenosti výčepního. Pokud si na něj nechceme jen „hrát“, ale trochu se „blýsknout“ a překvapit na oslavě dobrým „točeným“, měli bychom si „nastudovat“ alespoň dva základní způsoby čepování piva.
nadvakrát
– čepuje se ve dvou fázích, jde o tzv. přerušované čepování
– v první části pivo napěníme (pohneme pákou u pípy směrem od sebe), vznikne takový „bochánek“ pěny, který zabrání průniku vzduchu do piva a jeho zvětrání (je pod ním jako zakonzervované), může tak „počkat“ na dočepování
– při dočepování „na míru“ musíme kohout pípy mít opět pod pěnovým bochánkem, jinak do něj vnikne vzduch
najednou
– je to tzv. čepování „na hladinku“
– kohout pípy musí být opět pod pěnou!
– sklenici „nahneme“ vzhledem ke kohoutu pod úhlem 45 stupňů a pivo natočíme najednou, teče po skle
Jen v praxi ovšem získáme potřebné zkušenosti a jistou ruku. Jako při každé činnosti. Chce to odvahu, tak do toho. Točíme a pijeme samozřejmě jen se správnou mírou! Na zdraví!